Skip to content
gewoon gaaf

Navigeer direct

Wilt u een afspraak maken? Bel ons dan op onderstaand telefoonnummer of stuur een e-mail naar info@mondzorgpraktijkdepeel.nl

Tel: 0495 626 126

We stellen ons graag aan u voor

Gewoon Gaaf

Sinds 2014 werken wij, met veel succes, met het programma Gewoon Gaaf, ontwikkeld door het Ivoren Kruis. Als ouder kunt u samen met uw kind veel doen om gaatjes en andere problemen in de mond te voorkomen. Om u hierbij te helpen, maken wij gebruik van Gewoon Gaaf.

Gewoon Gaaf

Gewoon Gaaf start vanaf de doorbraak van het eerste tandje en loopt door tot uw kind 18 jaar is. Bij deze methode wordt de nadruk gelegd op een goede mondverzorging door ouder en kind. Het grootste deel van Gewoon Gaaf vindt thuis plaats en wordt door uzelf en uw kind gedaan. Thuis wordt namelijk dagelijks het gebit van uw kind verzorgd. Daarnaast krijgt u begeleiding en advies vanuit uw behandelaar. Hierbij staat het voorkomen van problemen in de mond centraal. Voorkomen is beter dan genezen. Zo kunnen we samen met u werken aan een gezonde mond en een goede mondhygiëne bij uw kind.

Nieuwe afspraken ingepland volgens Gewoon Gaaf-methode

Wanneer u een afspraak voor uw kind maakt, wordt deze volgens de Gewoon Gaaf-methode ingepland. We stellen een persoonlijk behandelplan op dat is afgestemd op het gebit en de leeftijd van uw kind en het risico op gaatjes. Afspraken volgens de Gewoon Gaaf-methode zijn uitgebreider dan bij de halfjaarlijkse controle afspraken. Dit komt doordat de behandelaar, naast de gebitscontrole, extra aandacht aan de verzorging van het gebit van uw kind besteedt. Indien blijkt dat uw kind aanvullende bijsturing nodig heeft bij het schoonhouden van het gebit wordt een afspraak ingepland bij de preventie-assistente. Deze afspraak duurt ca. 45 minuten. Tijdens deze afspraken worden de tanden gekleurd, worden er foto’s gemaakt en eventueel aanvullend fluoride aangebracht. Daarnaast wordt er een duidelijke poetsinstructie gegeven, het gebit schoongemaakt en gaat u naar huis met poets,- en voedingsadviezen. Circa zes weken later volgt een evaluatiemoment. Afhankelijk van de uitkomst van deze afspraak en uw wensen worden er vervolgafspraken ingepland.

Wij geven advies over het moment waarop u met uw kind naar de praktijk komt en hoeveel tijd er tussen de afspraken mag zitten. Dat kan voor ieder kind anders zijn en dus binnen het gezin verschillen. 

Tips voor een gezonde mond

Goede mondverzorging en voeding zijn enkele manieren om het kindergebit gezond te houden. In de onderstaande tabel vindt u diverse tip en instructies voor de verzorging van het gebit van uw kind.

A: Tandenpoetsen & fluoride

  • 0 en 1 jaar: vanaf doorbreken eerste tand 1 keer per dag poetsen met peutertandpasta (500 – 750 ppm fluoride)
  • 2- 4 jaar: 2 keer per dag 2 minuten poetsen met peutertandpasta (500 – 750 ppm fluoride)
  • Vanaf 5 jaar: 2 keer per dag 2 minuten poetsen met kinder- of volwassenentandpasta ( 1000 – 1500 ppm fluoride)
  • Ouders en verzorgers: tanden van kinderen tot ongeveer 10 jaar ’s avonds (na)poetsen.

Dosering tandpasta: streepje/erwt

B: Regelmatig naar de tandarts en/of preventieassistente

  • Breng regelmatig een bezoek aan de tandarts en/of preventieassistente. Dit kan al vanaf de doorbraak van het eerste tandje. De tandarts en/of preventieassistente geeft onder andere advies over het verwijderen van plak, voeding en controleert de stand van tanden en kiezen. Daarnaast kunnen ontstoken tandvlees of gaatjes zo vroeg worden opgemerkt.

Tot 18 jaar vergoedt de basisverzekering de kosten van het bezoek aan de tandarts (met uitzondering van o.a. orthodontie).

C: Een evenwichtig voedingspatroon

  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten, afhankelijk van het tijdstip waarop uw kind gaat slapen: 5 momenten als uw kind voor 19 uur gaat slapen, 6 momenten als uw kind na 20 uur gaat slapen en 7 momenten als uw kind na 22 uur gaat slapen.
  • Vuistregel: na eten of drinken minstens 2 uur niets meer nemen.
  • 1 uur voor het tandenpoetsen geen zure producten eten of drinken.
  • ’s avonds na de laatste keer tandenpoetsen niet meer eten of drinken (alleen water).

Volledig vergoed door de basisverzekering

Het is goed om te weten dat deze behandelingen bij kinderen tot 18 jaar volledig worden vergoed (met uitzondering van o.a. orthodontie). Wilt u nog meer weten over de Gewoon Gaaf-methode? Neem dan eens een kijkje op de website van het Ivoren Kruis.

veravc

Vera

Tandarts
Ceesj

Cees

Tandarts
may2

May

Mondhygiëniste
Inger

Inger

Tandartsassistente
Chantal

Chantal

Tandartsassistente
leonie

Leonie

Preventieassistente

Wilt u vrijblijvend een afspraak maken of meer informatie?

Neem dan contact met ons op

Recente berichten

Kom jij ons team als tandarts versterken? Bekijk de vacature!

Kom jij ons team als tandarts versterken? Bekijk de vacature!

Startdatum: In overleg Wij zijn op zoek naar jou! Omdat tandarts Jansen vanaf 01-2024 zijn werkzaamheden als tandarts neer gaat…